Řešení konfliktu v Gaze musí prosadit mezinárodní společenství, řekl Borrell

Řešení konfliktu mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy musí prosadit mezinárodní společenství, neboť válčící strany nejsou schopny dosáhnout dohody. Podle agentury Reuters to včera řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

„Domnívám se, že jsme se za těch 30 let naučili, že řešení musí být vnuceno zvenčí, protože tyto dvě strany nebudou nikdy schopny dosáhnout dohody,“ řekl Borrell při návštěvě Lisabonu. „Pokud tato tragédie brzy neskončí, celý Blízký východ může skončit v plamenech,“ dodal.

Válka v úterý zasáhla také do Libanonu, když byl v Bejrútu po útoku bezpilotního letounu zabit zástupce lídra Hamásu Sálih Arúrí. Izrael nepotvrdil ani nevyvrátil, že stojí za smrtí tohoto palestinského představitele.

Atentát je podle agentury Reuters dalším znamením, že téměř tři měsíce trvající válka mezi Izraelem a Hamásem se rozšiřuje do celého regionu. Dosud zasahovala okupovaný Západní břeh Jordánu, libanonsko-izraelské pohraničí a dokonce i námořní trasy v Rudém moři, na které útočí jemenští povstalci Húsíové.

„To, co se stalo včera v souvislosti se smrtí jednoho z vůdců Hamásu, je dalším faktorem, který by mohl vést k eskalaci konfliktu,“ uvedl Borrell s tím, že má v plánu navštívit Blízký východ včetně Libanonu, aby „prozkoumal cesty“ k ukončení konfliktu.

Borrell rovněž uvedl, že členským státům EU předloží návrh na vytvoření mise, která by přispěla k bezpečnosti v Rudém moři. Návrh má být předložen ve čtvrtek a k jeho uskutečnění by byla nutná jednomyslnost členských států, dodal.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek