Nejvyšší soud EU by měl Googlu potvrdit pokutu 2,42 mld. eur, navrhla advokátka

Nejvyšší soud Evropské unie by měl potvrdit rekordní pokutu 2,42 miliardy eur (bezmála 60 miliard Kč), kterou vyměřil internetové společnosti Google za porušení antimonopolních pravidel. Dnes to navrhla generální advokátka Soudního dvora Evropské unie Juliane Kokottová. Evropská komise dala firmě pokutu v roce 2017 za to, že využívala vlastní službu pro srovnávání cen k získání nekalé výhody proti menším evropským konkurentům. Firma se proti pokutě odvolala.

Podle zjištění Komise, která soud potvrdil, Google prezentoval výsledky vyhledávání ze své služby srovnávání nákupů na stránce nahoře a za pomoci atraktivního obrázku a textových informací. Výsledky vyhledávání konkurenčních srovnávacích nákupních služeb se na této stránce zobrazovaly pouze dole jako modrý odkaz. V důsledku toho uživatelé častěji klikali na odkazy služby srovnávacích nákupů společnosti Google než na výsledky jejích konkurentů,

Google od Komise za posledních deset let dostal za porušování pravidel hospodářské soutěže už tři pokuty. Celková výše vyměřených sankcí přesáhla osm miliard eur.

Zdroj: ČTK
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek