Kam za kulturou? Máme tipy na příští týden!

V příštím týdnu se konají akce v rámci Palachova týdne. Jedná se o debatu na téma „Univerzity a společnost“, pietní akt k uctění památky Jana Palacha a debatu o roli studenstva v českých dějinách 20. století. Dále doporučujeme online debatu o každodenním životě v eurozóně. Čtěte dál a dozvíte se více!

PALACHŮV TÝDEN

U příležitosti 55. výročí odvážného činu studenta FF UK Jana Palacha připravila Studentská rada FF UK společně s dalšími studentskými spolky a iniciativami několik akcí, které se letos s ohledem na nedávné tragické události zaměří na postavení studentstva.

Debata v pondělí v Praze a online: Univerzity a společnost

© Studentská rada FF UK
Čím je utvářeno specifické podnebí univerzity? Jaké jsou podmínky její existence, a jak naopak univerzita ovlivňuje své okolí? Co společnost od univerzity naopak očekává a vyžaduje? Naplňují se ona očekávání v souladu s jejími ideály? Jak se může vztah univerzity a společnosti proměňovat? A do jaké míry je tento vztah zásadní pro existenci naší společnosti tak, jak ji známe?
 
Diskutovat budou biolog prof. Jan Černý z PřF UK, filosof doc. Václav Němec z FF UK a historik a etnolog dr. Karel Šima z FF UK. Debatu bude moderovat Petra Slížková.
 

Online vysílání ZDE.

V úterý v Praze: Pietní akt k uctění památky Jana Palacha

© Studentská rada FF UK
U příležitosti 55. výročí odvážného činu studenta FF UK Jana Palacha se v úterý 16. ledna v 17:30 uskuteční pietní akt před pamětní deskou na hlavní budově FF UK.
 

S proslovy vystoupí

  • prof. Milena Králičková (rektorka UK)
  • doc. Petr Dvořák (rektor VŠE)
  • dr. Eva Lehečková (děkanka FF UK)
  • Jakub Gogela (zástupce Studentské rady FF UK)
  • doc. Mikuláš Bek (ministr školství, mládeže a tělovýchovy)
  • doc. Bohuslav Svoboda (primátor hlavního města Prahy)
Pamětní deska se nachází na rohu náměstí Jana Palacha a ulice Široká.
Po proslovech bude následovat minuta ticha a pokládání věnců.

Debata ve středu v Praze a online: Role studentstva v českých dějinách 20. století

© Studentská rada FF UK
Jaká byla role studentstva ve významných událostech českých dějin 20. století? (1948, 1968, 1989)? Jaký byl kontext pochodu studentů na Hrad v únoru 1948 a kdo byla profesorka Růžena Vacková? Jakým způsobem se studenti angažovali v událostech letech 1968-1969 a jak je ovlivnil čin Jana Palacha? Jaký byl význam studentských organizací na univerzitách a v politickém životě?
 
Diskutovat budou dr. Adéla Gjuričová z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, prof. Jan Kuklík z Právnické fakulty Univerzity Karlovy a prof. Michal Stehlík z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.
 
Online vysílání ZDE.

Debata ve středu online: Každodenní život v eurozóně

© Institut pro politiku a společnost
Na začátku roku se opět rozběhla nekonečná debata o výhodách a nevýhodách zavedení eura v České republice. Toto téma pravidelně rozdmýchává emoce mezi ekonomy, politickými stranami, ale také mezi laickou veřejností. Pojďme se na tuto problematiku podívat trošku z jiného pohledu. Představme si, že už euro máme a je součástí našich každodenních životů.
 
Jak by se nám žilo? Dařilo by se lépe našim firmám? Měli bychom nižší inflaci nebo zdravější veřejné finance?
 
Vystoupí:
  • Oldřich Dědek, bývalý viceguvernér a člen bankovní rady, Česká národní banka; bývalý národní koordinátor pro zavedení eura v ČR
  • Lukáš Kovanda, hlavní ekonom, Trinity Bank
  • Martin Slaný, hlavní ekonom, investiční skupina DRFG
Moderátorem debaty je Jan Bouček.
 
KDY: od 16:00

Sdílet tento příspěvek