Kam za kulturou? Přinášíme tipy na příští týden!

Chcete příští týden někam vyrazit? Doporučujeme online debatu o polské politické scéně, debatu o prezidentských volbách na Tchaj-wanu a diskusi o vztahu Pobaltí s Ruskem. Čtěte dál a dozvíte se více!

Online debata v úterý: Přeskupování sil na polské politické scéně

© Institut pro politiku a společnost
Pokus Kaczyńského strany PiS o sestavení vlády selhal, a proto na konci minulého roku začal mocný nástup kabinetu Donalda Tuska. Ten okamžitě avizoval mnoho zásadních změn týkajících se čistek v médiích veřejné služby, výměny šéfů tajných služeb nebo postoje vůči EU.
 
Probíhá přeskupování sil hladce? Daří se Tuskově kabinetu plnit jeho prvotní cíle? V jaké kondici je nyní opoziční PiS? Jak na změny reaguje polská společnost?
 
Online zde.

Debata v úterý v Praze: Zvolil si Tchaj-wan Čínu?

Je svět po 13. lednu blíž další válce, nebo si můžeme s úlevou oddechnout? Tchajwanské prezidentské volby právem sledovala většina světa, mohou totiž rozhodnout o budoucnosti nás všech. Co čeká Tchaj-wan pod vládou nového prezidenta? Jak na politickou změnu odpoví Čína, jak se k ní postaví USA a co to celé znamená pro Česko? A rozhodl o výsledku nejméně předvídatelných voleb v čínskojazyčném světě pouze vztah s Pekingem? Lednovou Debatu N spolupořádají Deník N a projekt Sinopsis.

Vystoupí Olga Lomová (FF UK), Táňa Dluhošová (OÚ AV ČR), Jana Sehnálková (FSV UK) a Simona Fantová (Sinopsis).
 
Debatu bude moderovat Magdalena Slezáková ze zahraniční rubriky Deníku N.  
 
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 23. leden 2024, 19:00 – 21:00

Diskuse v úterý v Kutné Hoře a ve středu v Příbrami: "Estonsko, Lotyšsko a Litva: Jak se žije s Ruskem za zády?"

© Knihovna Kutná Hora

Jak se Estonsko stalo digitálním tygrem? Čím je Pobaltí zajímavé kromě hokeje a přírody? A jak se tyto země staly nejsilnějšími protiruskými „jestřáby“ a podporovateli Ukrajiny v Evropské unii?

Přednáška se koná ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR a proběhne v úteýr v Kutné Hoře a ve středu v Příbrami.

KDY a KDE:

  • ÚTERÝ – Kutná Hora, Knihovna Kutná Hora, od 16:00
  • SŘEDA – Příbram, Knihovna Jana Drdy Příbram, od 18:00

 

 

Sdílet tento příspěvek