Evropská komise formuluje opatření pro větší účast mládeže v politikách EU po úspěšném Evropském roku mládeže 2022

Dne 10. ledna 2024 vydala Evropská komise sdělení, ve kterém reflektuje dosažené výsledky Evropského roku mládeže 2022 a nastiňuje další směřování v oblasti participace mládeže na poli evropských politik. Tyto kroky následují po úspěšném Evropském roku mládeže 2022 a mají za cíl mladým Evropanům dát větší vliv na rozhodovací procesy, které je ovlivňují, a zajistit, že perspektiva mládeže bude brána v potaz při tvorbě dalších politik EU.

Úspěch Evropského roku mládeže podle Komise spočívá ve spolupráci mezi institucemi EU, členskými státy, zúčastněnými stranami z řad mládeže a samotnými mladými lidmi. Tato spolupráce vedla k rozsáhlé účasti na všech úrovních, což vyústilo v participaci více než 2 700 účastníků z celé EU a mimo ni, kteří uspořádali na 13 000 událostí napříč 67 zeměmi. Zpráva rovněž oceňuje politické dialogy s mládeží, které probíhaly napříč celým rokem 2022.

Centrálním prvkem navržených opatření je závazek dávat přednost potřebám mladých lidí a začlenit je do procesu rozhodování směřujícího k volbám do Evropského parlamentu v roce 2024. Komise dále zavádí tzv. „youth check“, což je mechanismus pro systematické zohlednění dopadu politik na mladé lidi během celého procesu tvorby politiky na evropské úrovni. Tato „kontrola“ bude využívat stávajících nástrojů pro lepší regulaci, zahrnující konzultace a hodnocení dopadů, s cílem maximalizovat zapojení mladých lidí.

Kromě „youth check“ přichází Komise i s několika specifickými nástroji v rámci Strategie EU pro mládež na období 2019-2027. Mezi ně patří politické dialogy mezi mladými a komisaři, specializované kulaté stoly zaměřené na mládež a nová platforma pro zúčastněné strany z řad mládeže. Tato platforma umožní průběžnou spolupráci s mládežnickými organizacemi, výzkumníky, zástupci členských států a dalšími institucemi EU. Komise rovněž posílí EU Youth Dialogue, největší mechanismus účasti mládeže v Evropě, s důrazem na jeho integraci do pracovního programu Komise.

Zohledňování obav mladých lidí v klíčových oblastech politiky

Kromě celkových opatření zmíněných výše Komise představila konkrétní kroky v pěti klíčových oblastech politiky: zdraví a pohoda, životní prostředí a změna klimatu, vzdělávání a odborná příprava, mezinárodní spolupráce a evropské hodnoty a zaměstnanost a začleňování.

Mezi těmito opatřeními patří postup k zavedení společného evropského titulu v roce 2024, vytvoření platformy pro pravidelný dialog a konzultace s mládežnickými organizacemi po celém světě prostřednictvím Platformy pro dialog s mládeží v rámci vnější činnosti EU, aktualizace rámce kvality pro stáže v roce 2024, a příprava směrnic o wellbeingu ve školách, které budou zveřejněny v roce 2024. Komise plánuje oslovit mladé lidi i prostřednictvím kampaně o klimatu a demokracii před volbami do Evropského parlamentu v roce 2024 či zvýšit možnosti dobrovolnictví pro mladé lidi angažující se v zeleném přechodu.

Evropský týden mládeže 2024

V rámci snahy přiblížit EU mladým lidem se uskuteční Evropský týden mládeže 2024, a to od 12. do 19. dubna. Týden mládeže bude zaměřený na demokratickou účast a volby a bude oslavovat, účast a aktivní občanství mládeže prostřednictvím různých aktivit po celé Evropě.

Zdroj: Úřad vlády ČR, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek