Cena Karla Velikého pro mladé Evropany 2024: Přihlaste svůj projekt!

Do každoroční soutěže o Cenu Karla Velikého se mohou právě nyní přihlašovat mladí lidé ve věku od 16 do 30 let se svými projekty s evropským rozměrem. Vyhrát mohou až 7500 eur a k tomu výlet do Cách. Registrace je možná již pouze do 12. února.

Ocenění nesoucí jméno významného středověkého panovníka Karla Velikého, který spojil velkou část Evropy a podporoval vzdělanost, je udělováno každý rok z iniciativy Evropského parlamentu a Nadace Mezinárodní ceny Karla Velikého v Cáchách mladým lidem od 16 do 30 let.

Projekty musí splňovat následující kritéria:

  • podporují evropské a mezinárodní porozumění
  • podporují společnou myšlenku evropské identity a integrace
  • jsou vzorem pro mladé lidi žijící v Evropě
  • nabízejí praktické příklady soužití Evropanů jako jednoho společenství

Registrace je otevřena do 12. února (23:29 SEČ). Projekt můžete přihlásit zde.

Za každou členskou zemi EU bude v březnu 2024 nominován jeden národní vítěz. Z těch pak budou vybrány tři nejlepší projekty, jejichž autoři se mohou těšit na peněžitou odměnu. První místo je ohodnoceno částkou 7 500 eur, druhé 5 000 eur a třetí 2 500 eur. Všech 27 autorů národních projektů se také bude moci zúčastnit slavnostního udílení Ceny Karla Velikého v německých Cáchách, které se uskuteční 7. května 2024.

V loňském roce byla hlavní cena udělena společnosti AILEM z Belgie za jazykovou aplikaci přizpůsobenou a vyvinutou ve spolupráci s uprchlíky a žadateli o azyl. Aplikace obsahuje užitečné fráze, příběhy a hry k učení jazyka, stejně jako způsoby, jak se spojit s ostatními uživateli a jejím cílem je odbourávat mezikulturní nedorozumění a rozdíly mezi uprchlíky a jejich hostitelskou zemí.

Více informací naleznete na stránkách Ceny Karla Velikého.

Sdílet tento příspěvek