Evropská komise vydala doporučení k prevenci některých druhů rakoviny prostřednictvím očkování

Evropská komise vydala nová doporučení k prevenci těch druhů rakoviny, kterým lze předcházet očkováním. Navrhované doporučení se zaměřuje na lidské papilomaviry (HPV), které nejčastěji způsobují virovou infekci reprodukčního ústrojí, včetně rakoviny děložního čípku, a hepatitidu B (HBV), neboli žloutenku typu B, která způsobuje chronické infekce a může vést k cirhóze či rakovině jater. Očkování proti těmto virům by mělo být snadno dostupné a poskytováno zdarma.

V EU je každoročně zaznamenáno přibližně 29 000 případů rakoviny děložního čípku, na kterou následně umírá okolo 14 000 žen. V souvislosti s HPV jsou také rozšířeny nádory krku, mandlí a kořene jazyka, které jsou každoročně diagnostikovány u bezmála 20 000 lidí. Každoročně v EU přibývá také okolo 16 000 případů infekce hepatitidy B, kterou je aktuálně napříč EU infikováno až 3,6 milionu lidí. V České republice si diagnózu rakoviny děložního čípku každý rok vyslechne přibližně 800 žen, přičemž více než 300 na tento zhoubný nádor každoročně zemře.

Komise vydala doporučení jen několik dní před připomínkou Světového dne boje proti rakovině. V rámci osvětové kampaně rovněž zveřejnila na sociálních sítích video, v němž evropští komisaři sdílejí své zkušenosti s tím, jak rakovina přímo či nepřímo ovlivnila jejich vlastní život. „Má matka poprvé onemocněla rakovinou, když mi bylo 8 let a zemřela, když mi bylo něco přes 20. Rakovinu měl také můj nejmladší syn, když mu byl 1 rok,“ říká ve videu například komisař pro klima Wopke Hoekstra. Další komisaři zmiňují, že se diagnóza rakoviny objevila v jejich rodině nebo u přátel, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen ve videu říká, že rakovinou onemocněla její sestra, bratr i matka. Komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides či komisař pro rozpočet Johannes Hahn uvedli, že si diagnózu rakoviny sami vyslechli.

Komise ve svém doporučení upozorňuje na nutnost větší proočkovanosti proti HPV. Záměrem Evropského plánu boje proti rakovině je, aby členské státy dosáhly do roku 2030 devadesátiprocentní proočkovanosti proti viru HPV u dívek a zároveň výrazně zvýšily míru očkování u chlapců. V České republice je v současnosti pojišťovnou hrazena vakcína proti rakovině děložního čípku pouze dívkám v rozmezí 11-15 let, u ostatních by Česko mohlo k úhradě využívat zdroje z evropských fondů.

Komise rovněž doporučuje zvýšení proočkovanosti proti viru HBV. WHO chce rovněž do roku 2030 dosáhnout toho, aby bylo 95 procent novorozenců očkováno proti HBV již do 24 hodin po narození a zároveň zajistit testování na hepatitidu B u 95 procent těhotných žen.

Očkování proti HPV a HBV je zaměřeno na různé skupiny populace. Zatímco HPV vakcinace je primárně určena (pre)adolescentním dívkám a chlapcům a mladým dospělým, vakcína proti HBV je určena širšímu spektru populace, od novorozenců po vysoce rizikové skupiny (uživatele injekčních drog, osoby ze zemí s epidemickým výskytem HBV a další).

Oba druhy vakcíny by měly být poskytovány buď zdarma, nebo zpětně plně propláceny. Komise v této souvislosti nabídla členským státům pomoc s financováním prostřednictvím evropských fondů. Rovněž by měla být posílena komunikační osvěta za účelem zvyšování povědomí o významu očkování proti HPV a HBV a boje proti dezinformacím spojeným s tématem vakcinace. Sdělení také doporučuje postupné zavedení elektronických registrů a začlenění očkování proti HPV a HBV do národních plánů boje proti rakovině.

Zdroj: Evropská komise, WHO, IARC, NZIP
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek