Zveme vás na Green day v Karlových Varech

Stav životního prostředí a péče o krajinu v posledních letech zajímá velkou část veřejnosti zejména mladých lidí. Co všechno do této kategorie spadá a jak se to promítá do našich každodenních aktivit? Co pro zlepšení situace můžeme udělat sami? Těmito otázkami se zabývají lidé i v jiných částech Evropy a evropské státy se rozhodly, že to zkusí společně řešit. Vznikla proto Zelená Dohoda pro Evropu stanovující změny, kterých chce Evropská unie dosáhnout a zlepšit tak situaci v této oblasti.

Naše kolegy v Eurocentru Karlovy Vary toto téma také zajímá a proto již druhým rokem Eurocentrum ve spolupráci s krajskou knihovnou celodenní akci s názvem Green day – šetrně k životnímu prostředí. Fotky z loňské roku vidíte níže.

Letos bude Green day ve středu 27. března od 9 do 18 hodin v Krajské knihovně Karlovy Vary.

Bude to opět celodenní akce rozdělená na dvě části. Dopoledne bude určené pro středoškolské studentky a studenty, kterým doplní výuku ekologie. Nejprve se společně podíváme na dokument s ekologickým zaměřením z databáze Jeden svět na školách (JSNS.cz – Člověk v tísni) a budeme o něm pak diskutovat. Následovat bude přednáška pana Jiřího Šindeláře o unikátní Bečovské botanické zahradě, ale nejen o ní. Nakonec si účastníci mohou zasoutěžit v kvízu o ekologii, ale také o Evropské unii a jejích institucích a něco malého vytvořit.

Odpolední část je přístupná široké veřejnosti a začneme také promítáním dokumentu od JSNS.cz, který určitě vyvolá otázky. Dále bude pokračovat kreativní workshop, ze kterého si účastníci odnesou vlastnoručně vytvořenou interiérovou výzdobu ze sukulentů.

Pracovnice krajské knihovny nám vytvoří na akci menší výstavu knih o životním prostředí a ekologii, která bude k vidění i další 2 týdny. Kromě toho připravíme panely přibližující akce a činnosti Eurocentra Karlovy Vary. Ty zde také budou 2 týdny společně s ekologickým kvízem o ceny, pro ty, kteří by naši akci Green day nestihli.

Těšíme se, že studentky a studenti i návštěvníci knihovny dostanou na naší akci všeobecné informace o ochraně životního prostředí doplněné aktuálními tématy a regionálními zajímavostmi.  

Autorka: Jana Michková, Eurocentrum Karlovy Vary

Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek