Ursula von der Leyen otevře v pátek zastoupení Evropské komise v Grónsku

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen se chystá na návštěvu Grónska, jehož strategický význam v poslední době roste vzhledem k tání arktického ledu, zásobám nerostných surovin využitelných pro zelené technologie i zájmu ze strany Číny. Píše o tom list The Guardian, podle nějž von der Leyen otevře v pátek v grónské metropoli Nuuku zastoupení Evropské komise v Grónsku.

Grónsko, které je autonomní součástí Dánského království, na rozdíl od Dánska členem Evropské unie není.

Von der Leyen se společně s dánskou premiérkou Mette Frederiksen nejprve ve čtvrtek vydala na Faerské ostrovy, v pátek jsou pak obě političky očekávány v grónském městě Nuuk. Kromě otevření kanceláře EK v Grónsku se von der Leyen na ostrově také podívá na místa, kde jsou dobře patrné dopady klimatických změn.

Poradce šéfky Komise pro obchod a mezinárodní partnerství Tomas Baert uvedl, že Grónsko má mnoho strategických surovin – jako vzácné zeminy – které jsou potřeba pro zelenou transformaci.

„Přístup k některým z těchto surovin nám chybí. Mít partnery, kteří mohou těžit, produkovat a zpracovávat tyto suroviny, je klíčové. Musí to však být oboustranně výhodné,“ řekl Baert.

Podle EU má Grónsko 25 z 34 typů surovin, které unie označuje za klíčové či strategické. „To je obrovský potenciál. Zatím jsme ale pořád v poměrně raném stadiu průzkumu a investic,“ dodal.

V listopadu podepsala Evropská komise s Grónskem dohodu o partnerství. Baert zdůraznil, že Evropská unie Grónsko jako partnerskou zemi plně respektuje. „Nechceme jen vytěžit suroviny a utéct. Některé jiné země světa to tak dělají, zvlášť Čína,“ konstatoval Baert.

Baert před návštěvou von der Leyenové rovněž ocenil Grónsko za to, že se přidalo k mnoha sankcím, které EU uvalila na Rusko v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině.

Grónská ministryně pro podnikání, obchod a nerostné suroviny Naaja Nathanielsen uvedla, že nová kancelář Evropské komise v Grónsku bude sloužit jako místní platforma pro transatlantickou spolupráci mezi EU a Grónskem. Vznikne na základě širokých vztahů, které má Grónsko s EU již desítky let, podotkla Nathanielsen.

V oblasti těžby nerostů Grónsko podle ministryně potřebuje bilaterální spolupráci, aby mohlo rozvíjet tento sektor, který si žádá značný kapitál a dlouhodobé investice. „Rozvoj důlního průmyslu a vývoz minerálů je samozřejmě důležitý pro diverzifikaci grónské ekonomiky,“ řekla Nathanielsenová. Podle expertů bude i v následujících letech hlavním zdrojem příjmů Grónska rybolov, význam turistického ruchu a těžby nerostů bude ale rychle stoupat, píše The Guardian.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek