Týdenní přehled dění v institucích EU 18. – 25. března 2024

Přinášíme přehled aktuálního dění v institucích EU v týdnu od 18. března do 25. března 2024. Nadcházející jednání, zasedání výborů Evropského parlamentu, návrhy evropských nařízení a směrnic a projednávaná legislativa. To nejdůležitější z programu institucí EU na jednom místě!

RADA EU

Jednání Evropské rady se zaměří nejprve na Ukrajinu včetně otázek spojených se sankcemi, vojenskou podporou, vč. munice, bezpečnostními závazky a imobilizovanými ruskými aktivy. Dále se bude ER zabývat obranou a bezpečností ve světle vydané Evropské obranné průmyslové strategie. ER by měla rovněž prodiskutovat aktuální situaci na Blízkém východě. V rámci tématu rozšíření EU by ER měla diskutovat, případně i rozhodnout, o otevření přístupových jednání s Bosnou a Hercegovinou na základě pozitivní zprávy Evropské komise. Tématem bude i ústní zpráva EK o pokroku Ukrajiny a Moldavska. Věnovat se bude ER také vnějším vztahům v souvislosti s nedávným úmrtím Alexeje Navalného a volbami a zhoršující se lidskoprávní situací a neférovými volbami v Bělorusku. Na agendě je také krátké zhodnocení situace v oblasti migrace. Lídři povedou také diskusi o aktuální situaci v zemědělském sektoru a dalších možných opatřeních na úrovni EU. Tématem bude také Evropský semestr. Na úvod zasedání 21. března proběhne diskuse členů ER s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem. Na okraj je také plánováno zasedání eurosummitu a krátké oslavné setkání zemí Evropského hospodářského prostoru ke 30 letům od jeho vzniku. Delegaci ČR povede předseda vlády P. Fiala.

Jednání Rady FAC má na programu tři hlavní body: ruskou agresi vůči Ukrajině, Bělorusko a Blízký východ. První bod zahrne veškeré aspekty konfliktu, zejména pak vojenskou podporu, bezpečnostní závazky EU, sankce nebo mírový plán prezidenta Zelenského. Předpokládá se také reakce na průběh prezidentských voleb v Rusku. Strategická debata o Bělorusku naváže na schválené závěry Rady z minulého měsíce a zhodnotí vnitropolitický vývoj v zemi a možnost dalších sankcí. V rámci bodu k Blízkému východu půjde opět o zhodnocení aktuálního vývoje konfliktu s důrazem na humanitární situaci v Gaze, debata se zřejmě také zaměří na dodržování mezinárodního práva, možné zavedení sankcí, zhodnocení prvního měsíce fungování operace Aspides nebo na průběh politického procesu vedoucího k usmíření. V rámci aktuálních otázek se ministři budou věnovat Arménii a Ázerbájdžánu a implementaci Strategického kompasu EU. Rada by měla schválit závěry ke klimatické diplomacii. Na okraj Rady proběhne Evropské humanitární fórum. Delegaci ČR na jednání povede ministr zahraničních věcí J. Lipavský.

V rámci březnového zasedání Rady GAC ministři projednají návrh závěrů na nadcházející Evropskou radu ve dnech 21. a 22. března 2024. V rámci bodu k evropskému semestru proběhne výměna názorů k souhrnné zprávě o příspěvcích Rady k evropskému semestru 2024. Dále Rada GAC formálně předá návrh doporučení pro hospodářskou politiku eurozóny Evropské radě. BE PRES také představí aktualizovaný harmonogram evropského semestru 2024. Během pracovního oběda ministrů je naplánována diskuse o budoucnosti Evropy. Mimo plné body bylo na agendu následně zařazeno až šest bodů AOB (různé). PL poskytne informace ohledně vývoje nápravy právního státu v PL. ES požádalo o zařazení informačního bodu týkajícího se ES návrhu ve věci reformy nařízení k úředním jazykům EU (zahrnutí katalánštiny, baskičtiny a galicijštiny). DE požádalo o bod k volebním procesům v kandidátských zemích. Na žádost AT byl na jednání zařazen diskuzní bod k budoucnosti vnitřního trhu. Dále požádala LT o zařazení diskuzního bodu k dalším sankcím vůči Rusku a FR navrhlo bod o jednostranných omezujících opatřeních UK v oblasti rybolovu. CZ bude na jednáních zastupovat ministr pro evropské záležitosti M. Dvořák.

Na programu Rady bude politická diskuze k revizi směrnice o odpadech (textil a potravinový odpad) a nařízení k prevenci úniku plastových pelet za účelem snížení znečistění mikroplasty. Proběhne výměna názorů k nelegislativnímu Sdělení EK ke klimatickému cíli EU pro rok 2040. V bodu Různé představí EK Sdělení o klimatických rizicích a střednědobé hodnocení zprávy o 8. akčního programu pro životní prostředí, a dále bude informovat o národních klimaticko-energetických plánech. BE PRES bude informovat o stavu projednávání návrhu nařízení o monitoringu lesů a výstupech z mezinárodních jednání. Na žádost ČR byl zařazen bod ke spravedlivé transformaci, RO zařadilo bod k ochrannému statusu medvědů a AT informaci k návrhu nařízení o osivech. Tématem pracovního oběda ministrů bude odolnost vůči vodě. Delegaci povede ministr P. Hladík.

COREPER

  • Návrh nařízení o řízené bezpečnostní služby (CSA+) (analýza finálního kompromisního textu s cílem dosažení shody)
  • Návrh nařízení o kybernetické solidaritě (analýza finálního kompromisního textu s cílem dosažení shody)
  • Návrh směrnice o dalším rozšíření a modernizaci využívání digitálních nástrojů a postupů v právu obchodních společností (analýza finálního kompromisního textu s cílem dosažení shody)
  • Návrh směrnice o usnadnění přeshraniční výměny informací o dopravních deliktech v oblasti bezpečnosti silničního provozu (analýza finálního kompromisního textu s cílem dosažení shody)
  • Nařízení o evropském prostoru pro zdravotní data (EHDS) (analýza finálního kompromisního textu s cílem dosažení shody)
  • Zasedání Rady pro obecné záležitosti (příprava jednání Evropské rady)
  • Interinstitucionální orgán pro etiku (aktuální stav a pokyny pro další činnost)
  • Komplexní a strategické partnerství s Egyptem (informace Evropské komise)
  • Ukrajina: autonomní obchodní opatření (příprava trialogu)

EVROPSKÝ PARLAMENT

V týdnu od 18. do 22. 3. zasednou parlamentní výbory EP.

Výběr z jednání schůzí výborů EP:

  • ENVI (19. 3.) – hlasování o postoji k navrhované reformě právních předpisů EU o registraci humánních léčivých přípravků a dozoru nad nimi, včetně zefektivnění struktury a postupů Evropské agentury pro léčivé přípravky.
  • AFET (19. 3.) – debata o dalším postupu v otázce rozšíření EU s ministry zahraničních věcí vybraných ČS. Mezi účastníky budou např. zástupci LT, LV, EE, SI, DK či EL.
  • AGRI (19. 3.) – slyšení s komisařem pro zemědělství J. Wojciechowskim o navrhovaných opatřeních na podporu zemědělců, které jsou součástí balíčku zjednodušení administrativních aspektů (představen 22. 2.). Diskuse s komisařem W. Hoekstrou o příspěvku zemědělského sektoru k cílům EU v oblasti klimatu.
  • SEDE (19. 3.) – debata s komisařem pro vnitřní trh T. Bretonem o nové evropské strategii obranného průmyslu (EDIS) a programu evropského obranného průmyslu (EDIP), které byly představeny 5. 3.
  • AFET (20. 3.) – společná diskuse Výboru AFET se zahraničním výborem ukrajinského parlamentu (Nejvyšší rady Ukrajiny) o maximalizaci účinku sankcí EU proti Rusku a možnostech zajištění převodu ruských aktiv na Ukrajinu.

EVROPSKÁ KOMISE

Kolegium Komise zasedne ve středu 20. 3. v Bruselu.

Na programu kolegia figurují následující body:

  • Balíček k imobilizovaným aktivám ruské centrální banky /V. Dombrovskis, V. Jourová a J. Borrel/
  • Iniciativa EU v oblasti biotechnologií a biomanufacturingu /M. Vestagerová/
  • Balíček k zaměstnanosti /N. Schmit, V. Dombrovskis a M. Schinas/
  • Sdělení o reformách a přezkumu politik před rozšířením /M. Šefčovič/

EVROPSKÉ VÝBORY PČR

Ve středu 20. 3. zasedne Výbor pro záležitosti EU Senátu a Výbor pro evropské záležitosti PS PČR.

Program jednání VZEU Senátu:

  • Informace vlády ČR o pozicích vlády a programu jednání Evropské rady, které se koná ve dnech 21.–22. března 2024
  • Zpráva Komise Výroční zpráva za rok 2022 o používání zásad subsidiarity a proporcionality a o vztazích s národními parlamenty
  • Zpráva vlády o přejímání legislativních závazků vyplývajících z členství České republiky v Evropské unii za rok 2023
  • Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů Posílení evropského správního prostoru (ComPAct)
  • Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice Rady 92/106/EHS, pokud jde o podpůrný rámec pro intermodální dopravu zboží, a nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2020/1056, pokud jde o výpočet úspor externích nákladů a generování souhrnných údajů
  • Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/65/EU, pokud jde o přerozdělení vědeckých a technických úkolů Evropské agentuře pro chemické látky
  • Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, (ES) č. 401/2009, (EU) 2017/745 a (EU) 2019/1021, pokud jde o přerozdělení vědeckých a technických úkolů a zlepšení spolupráce mezi agenturami Unie v oblasti chemických látek
  • Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o zřízení společné datové platformy týkající se chemických látek, stanovení pravidel k zajištění dohledatelnosti, přístupnosti, interoperability a opakované použitelnosti údajů v ní obsažených a o zřízení rámce pro monitorování a výhled v oblasti chemických látek
  • Evropská agenda v Senátu – rok 2023

Program VEZ PS:

  • Informace o pozicích, které bude Česká republika zastávat na zasedání Evropské rady, jež proběhne ve dnech 21.–22. března 2024 v Bruselu – uvede PV P. Fiala.

VÝBOR PRO EU NA VLÁDNÍ ÚROVNI

341. jednání VV-EU dne 20. března 2024

I/ KE SCHVÁLENÍ

  1. Mandát na zasedání Evropské rady a eurosummitu ve dnech 21. a 22. března 2024 v Bruselu

II/ RŮZNÉ

 

Autor: Úřad vlády ČR

Sdílet tento příspěvek