Studie: Evropané se vzdávají naděje, že budou vlastnit dům

08.11.2017
Euroskop, čtk

Čtyřicet osm procent Evropanů ve 13 evropských zemích, kteří nejsou vlastníky domů, se vzdalo naděje, že si je jednou koupí. Největšími pesimisty jsou Britové a Němci, zjistila studie nizozemské banky ING. Šedesát pět procent oslovených přitom považuje vlastnictví domu za symbol úspěchu.

„Většina lidí si chce pořídit dům. Ale mnozí se smířili s tím, že si jej pravděpodobně nekoupí,“ řekl agentuře Reuters analytik Ian Bright z ING. „Když to srovnáte s našimi zjištěními, že se svou bytovou situací je spokojeno vyšší procento vlastníků než nájemníků, zdá se, že více lidí bude v budoucnu pociťovat neuvěřitelnou frustraci,“ dodal.

Žebříček těch, pro které je vlastnictví domu znamením úspěchu, vedou se 72 procenty Poláci, následovaní Turky a Rumuny (shodně 70 procent). Nejmenší naděje si na koupi domu dělají obyvatelé Británie a Německa, nevěří v ni 56 procent dotázaných v obou zemích.

Největšími optimisty se ukázali být Turci a Rumuni. Jen 29 procent tureckých respondentů a 31 procent oslovených v Rumunsku nedoufá, že si bude moci dovolit koupi domu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek