EU zahájí přípravnou diskuzi o druhé fázi jednání o brexitu

20.10.2017
Euroskop, čtk

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie dnes rozhodli, že začne vnitřní přípravná diskuze těchto zemí před vyjednáváním s Brity o budoucí podobě vzájemných vztahů. Na twitteru to krátce po začátku jednání uvedl předseda unijních summitů Donald Tusk. Rozhodnutí padlo dříve, než před novináře stihla po svém odchodu z jednacího sálu předstoupit britská premiérka Theresa Mayová, která později prohlásila, že je ohledně budoucí dohody „pozitivní a optimistická“.

Šéfové států a vlád sedmadvacítky velmi rychle a tedy zřejmě bez větší diskuze potvrdili dopředu připravené a médiím známé závěry své schůzky. Mayová tak v noci na dnešek neuspěla se snahou změnit jejich názor, že v dosavadních brexitových jednáních nenastal posun dostatečný k tomu, aby bylo možné začít s Londýnem vyjednávat také o přechodném období a o podobě obchodních a dalších vztahů po jaru 2019.

Lídři 27 zemí dnes rozhodli, že rozhovory s Brity musí pokračovat tak, aby k další fázi jednání bylo možné přikročit co nejdříve. Pokrok zhodnotí znovu v prosinci, kdy by měli dát týmu vyjednavače Michela Barniera mandát ke spuštění druhé fáze.

Barnier v té chvíli už bude mít výsledek oné nyní zahajované vnitřní přípravné diskuze, která poslouží jako základ jeho mandátu pro debaty s Brity o přechodném období i následných vztazích, včetně pro obě strany významného obchodu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek